Overstappen van een eigen auto naar een private lease auto – Waar let je op?

Private lease is populairder dan ooit. Steeds meer mensen verkopen hun auto en kiezen een lease auto ervoor in de plaats. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van deze vorm van leasen en waar let je dan zoal op?

De voor- en nadelen van private lease

Vroeger was het leasen van een auto alleen weggelegd voor ondernemingen. Tegenwoordig kun je door private lease ook als consument een auto leasen. Ook bij deze constructie huur je op een zekere manier een auto voor een vast bedrag per maand. Het is een manier om toch in een nieuwe auto te kunnen rijden wanneer je niet het budget hebt zelf een nieuwe te kopen. De voor- en nadelen van private lease op een rij:

Voordelen:

  • Je rijdt een nieuwe auto
  • Geen zorgen over de kosten voor onderhoud en APK
  • Je beschikt altijd over een auto. Wordt de auto bijvoorbeeld gestolen, dan wordt er een andere auto voor je geregeld
  • Goedkoper dan geld lenen voor een nieuwe auto.

Nadelen:

  • Leasen is relatief duur wanneer je ook bereid bent een occasion te kopen
  • Over het algemeen zit je vast aan het contract en moet je diep in de buidel tasten om vroegtijdig het contract te beëindigen
  • Een lease auto kan effect hebben op de hoogte van je hypotheek wanneer je een huis wil kopen of je hypotheek wil oversluiten
  • Rijd je minder dan 10.000 km per jaar, dan is een lease auto relatief duur. Dit komt doordat de meeste leasetarieven gebaseerd zijn op kilometer bundels vanaf 10.000 km per jaar

Waar moet je op letten bij deze vorm van leasen?

Er zijn verschillende dingen om op te letten voordat je definitief een keuze voor een lease auto én leasemaatschappij maakt. Bereken allereerst wat je maandelijks voor een lease auto over hebt en of je dit maandelijks kunt missen. Houd er ook rekening mee dat je wellicht in de toekomst minder inkomsten hebt, bijvoorbeeld omdat je door de komst van een kind minder gaat werken. En kun je dan de maandelijkse kosten nog wel opbrengen?

Welk type auto wil je leasen en heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen welke opties je op een auto neemt? En als je dan die keuze hebt, is het ook van belang duidelijk te hebben wat de meerprijs van die opties is. Let ook goed op de hoogte van het eigen risico. Soms kun je dit bedrag verlagen, maar dan wordt de maandelijkse leaseprijs weer verhoogd.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *